Impingement

 Kopierar nästan av direkt eftersom jag har så svårt att hitta egna ord som kan förklara skiten i axeln.
 
 
 
impingement är ett inklämmningssyndrom där klämda vävnader leder till att det gör ont i axeln eller överarmen.
 
 Det är ett vanligt överbelastningsbesvär som leder till smärta i axeln och/eller i övre delen av överarmens utsida eller fram- eller baksida. Den drabbade upplever smärtan framför allt vid armrörelser. Det kan vara stark huggande smärta, värk, ömhet, kraftlöshet eller stelhet.
 
 Det gör ont att lyfta armen utåt-uppåt från kroppen, så kallad elevation och oftast gör det särskilt ont mellan 80-120 graders elevation. Detta brukar kallas smärtbåge eller painful arc. Det kan även göra ont att föra armen framåt-uppåt eller bakåt som när man skall plocka ner något från ett skåp respektive ta plånboken ur bakfickan.

Vid uttalade besvär kan det värka även i vila, det kan göra ont eller vara omöjligt att ligga på den affekterade axeln och man kan uppleva domnningskänsla ner i handen. Det är vanligt att känna en ökad uttröttbarhet och ibland kan även en reell försvagning föreligga.
 
Skadan vid impingement kommer från någon form av överbelastning av berörda vävnader. Med överbelastning menas att en vävnad utsätts för mer belastning än vad den tål. Sina vävnaders belastningstålighet kan man förbättra genom att utsätta vävnaden för successivt ökad belastning – långsam tillvänjning – träning. Dock kan för mycket upprepning av en viss rörelse ge nötningsskador och överbelastning i axeln.
 
 
Så nu ska jag käka ipren mot inflammationen, göra mina övningar som jag fick från sjukgymnasten och inte göra några konstiga lyft på jobbet fram tills den 23 maj då jag har en ny tid.
 

Kommentera här: